RaijaVirta

Onko Suomi oikeusvaltioiden kärkikaartia?

 

Oheisena linkki Eduskunnassa pidettyyn oikeusvaltioseminaariin 13.9.2017.

 

https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/taysistunnon_verkkolahetyks...

 

Sivua on rullattava alaspäin, oikeassa alakulmassa on kohta Seminaarit, josta tallenne tähänkin seminaariin löytyy (Oikeusvaltioseminaari 13.9.2017)

Pyydän kiinnittämään huomioita aikaisemman KKO:n presidentin, nykyisen EIT:n tuomarin Pauliine Koskelon puheenvuoroihin. Hän toteaa mm:

 

- Suomi ei ole ollut edelläkävijä vaan perässähiihtäjä

- tullaan monessa asiassa takamatkalta

- tuomioistuinten rakenneuudistus ei ole edennyt

- suomi on hallintovaltio

- paras oikeusturva on järjestetty viranomaisille
- ei pitänyt oikeana ilmaisuna sitä, että "hallintotuomioistuinten ratkaisujen merkitys on välineellinen"(mm. kilpailukyvyn kannalta)-  on sovellettava lakia eikä kikyä
- todellinen oikeusvaltio on yhteiskunnan jäsenten tukipilari - tässä suhteessa ajattelussa on korjaamisen varaa Suomessa

 

Oma näkemykseni on, että Suomen oikeuslaitos tarvitsi maahanmuuttajien vyöryn, ennenkuin tunnustettiin, että asioiden alkupään käsittelyllä on merkitystä, jopa ratkaisevaa merkitystä lopputuloksen kannalta. Ja että tuomioistuinten, korkeimman hallinto-oikeudenkin, päätökset voivat olla myös vääriä

 

Ministeri Häkkäsen puhe oli kyllä asiallinen ja hänen vilpitön tavoitteensa on varmasti se, että oikeus toteutuu ja että nimenomaan kansalaiset voivat saada oikeusturvaa. Hänen puheensa mielenkiintoinen kohta oli ”Piru piilee yksityiskohdissa” jota jäi miettimään ja johon Pauliine Koskelokin kiinnitti positiivista huomiota puheenvuorossaan.

 

Kaiken kaikkiaan paljon itsestäänselvyyksiä esitettiin seminaarissa ja ylistettiin kilvan Suomea oikeusvaltiona. Ainoa panelisti jota Koskelon lisäksi saatoin pitää puolueettomana ja luotettavana oli oikeusministeriön ylijohtaja Kari Kiesiläinen, jonka ajatukset olivat kannatettavia ja näki että hän oikeasti on pohtinut tuomioistuinlaitoksen järkeistämistä ja tavallisen kansalaisen oikeusturvaa. Kaikki kunnia hänen pitkäaikaiselle työlleen. Aikaisemmin en ole juuri kuullutkaan hänestä. On valitettavasti todettava etten ole saanut oikeusministeriössä työskenteleviltä juuri asiantuntevia vastauksia. Olen itse osannut vastata itselleni paremmin kuin he.

 

Pitkäaikaiset asioihin paneutuneet, tunnolliset kansaa palvelevat virkamiehet ovat nykyisin harvassa. Se on vahinko.

 

Palvelin itse valtiovarainministeriön hallinnonalalla 1991-2000, tarkastaen valtionyhtiöitä ja sittemmin eduskunnan virkamiehenä 2001-2010 tarkastaen samaa aluetta mutta myös liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaa. Halusin olla veronmaksajien etua katsova virkamies, en byrokraatti.

 

Tulen jatkosakin kommentoimaan oikeuslaitoksen toimintaan liittyviä asioita ja sen tiimoilta järjestettyjä seminaareja tms. puheenvuoroissani.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Tässä asiassa minun pitää jälleen toistaa itseäni:
"Monta kertaa mennään "aika hoitaa" -linjaa. Poliisi ei tutki koska ei ymmärrä mikä on virkarikos vaikka sen ratakiskosta vääntäisi. Jos poliisi sattumalta tutkiikin niin syyttäjä ei ainakaan syytä..."
http://juhanivehmaskangas.vapaavuoro.uusisuomi.fi/...

Eli juuri kuten blogissasi lukee:"- paras oikeusturva on järjestetty viranomaisille"

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Osanottoni sisaresi johdosta, Raija!

Huomaan, että olet laajasti ja ponnekkaasti Suomen oikeusturvaa ajava ihminen. Nyt presidentin vaalissa meillä on 1 ääni presidentin vaalissa ja useampi "ääni" kansalaisaloite.fi -palvelussa:

Tero Ahtola 21.1.2018 Puheenvuoro-kantanaan kirjoittaa, että "Sipilän hallitus on sitä mieltä, että yrityksillä on tarjota 1,2 miljoonaa työtuntia enemmän joka kuukausi, mutta eivät ole kuitenkaan halunneet niistä kertoa kenellekään?"

Suomessa on jatkuvasti 1,2 miljoonaa työtuntia tekemätöntä työtä, joista on yritetty kertoa hallitukselle, mutta tätä kertomusta ei ole kuunneltu. Se työ on vanhusten kotihoito- ja palvelutyötä - yksinkertaisimmillaan ihan vanhusten kanssa rupattelua ja kaffittelua.

Katso "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -aloite kansalaisaloite.fi -palvelussa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Tässä 8.1.2018 avatussa kansalaisaloitteessa vaaditaan kumoamaan HE 124/2017 laki kuten siinä n. 130 000 allekirjoitusta saaneessakin aloitteessa, mutta meidän aloitteessamme esitetään lisäksi ratkaisuna uusi ja parempi työttömien aktiivimalli, joka lisää työttömyysturvaa 4,65 %:lla ja hyväksyy myös vapaaehtoistyön, oman lähiomaisen tai naapurin auttamisen vaadittavana aktiivisuuden osoituksena.

Kansalaisaloitteessamme kerrotaan, että nyt vuoden alusta lainvoiman saanut aktiivimalli on perustuslain vastainen (1 § 2. ja 3. mom.). Siksi se tulisi käsitellä riippumattomassa perustuslakituomioistuimessa, koska se meni jo perustuslakivaliokunnan seulasta läpi.

Oikeuskanslerin toiminnan arvioi tuo sama poliitikoista koostuva perustuslakivaliokunta, kertoi Tuomas Pöysti "Ykkösaamussa" la 13.1. Tämän vuoksi tarvitaan kiireellisenä perustuslakituomioistuin Suomeen. Sitä odotellessamme käykäämme allekirjoittamassa "Aidosti palkitseva aktiivimalli", joka kunnioittaa niin työttömien kuin ikäihmistenkin ihmisarvoa.

Huom! Perustuslakituomioistuimen perustamiseen tähtäävä kansalaisaloite on avattu 14.1. Samalla pankkitunnistautumisella voi käydä kannattamassa helposti useampaa eri aloitetta. Näin meillä kaikilla on useampi kuin yksi ääni!

Toimituksen poiminnat